ЯК ОБЛАШТУВАТИ РОБОЧЕ МІСЦЕ УЧНЯ, ЩОБ НЕ ЗАШКОДИТИ ЙОГО ЗДОРОВ’Ю.

  • 88

Фото без описуНавчання має велике значення у житті дитини, та варто дбати, щоб воно не зашкодило здоров’ю школяра. Для цього необхідно правильно організувати робоче місце учня. Йдеться про достатнє освітлення, оптимальну висоту меблів та правильну позу школяра.

Тож основні поради, як облаштувати робоче місце школяра.

1. Подбайте про те, щоб письмовий стіл та парта були гарно освітлені. У світлий період доби це має забезпечити природнє освітлення, а в темний – штучне. Оптимальний варіант для другого – настільна лампа на гнучкій ніжці. Якщо ваша дитина пише правою рукою, поставте лампу ліворуч, а якщо вона шульга – праворуч.

2. Меблі мають бути такої висоти, яка відповідає зросту учня, адже від цього залежить формування його правильної постави. Найкращий варіант, коли це будуть моделі-трансформери. Правильна поза школяра для сидіння за письмовим столом – коли учень сидить глибоко на стільці, попереково-крижовою частиною тіла спирається на його спинку й тримає рівно корпус і голову. При цьому голова має бути злегка нахилена вперед, ноги зігнуті в кульшовому та колінному суглобах під прямим кутом, стопи спираються на підлогу, передпліччя вільно лежать на столі.

3. Якщо ваша дитина працює за персональним комп’ютером, поставте монітор навпроти її обличчя, на відстані витягнутої руки. Клавіатура й мишка мають бути на рівні ліктя, зап’ястки повинні бути розташовані прямо – так м’язи не набрякатимуть.

Пам’ятайте, що завдяки достатньому освітленню та правильній позі учня за письмовим столом можна зменшити навантаження на його очі й запобігти зниженню рівня гостроти.