МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

  • 81

У ДАР додано функцію приєднання до кабінету фермерського господарства земель громадян України - членів ФГ

Новий функціонал дозволить фермерським господарствам отримувати через ДАР допомогу на усі землі у складі ФГ, зокрема ті, що належать громадянам - членам фермерського господарства на праві власності, користування.

У кабінеті аграрія ДАР додано новий розділ Фермерське господарство, де представник ФГ юридичної особи або ФОП - засновник сімейного фермерського господарства може відправити заявку на приєднання до кабінету ФГ земельних ділянок від громадян України членів або засновників фермерського господарства.

Приєднання ділянок відбувається за таким алгоритмом:

  • Представник ФГ як юридичної особи або ФОП - засновник СФГ скеровують через ДАР запит на приєднання відповідних земельних ділянок до фізичних осіб, вказавши ІПН громадянина, ділянки від якого він хоче приєднати до кабінету ФГ, а також додавши документи, що підтверджують право користування цими ділянками – Статут або Договір про створення фермерського господарства
  • Другий крок – підтвердження у кабінеті ДАР запиту на боці фізичної особи, яка має на праві власності або користування запитувану земельну ділянку. Обов’язковою умовою є наявність у ДАР прикріплених до ділянки документів, що підтверджують речове право
  • Останній крок – затвердження заявки на боці представника ФГ як юридичної особи або ФОПа - засновника СФГ. Після цього ділянки громадян України стають частиною земельного банку ФГ /СФГ у ДАР. Вони враховуються під час обчислення загальної площі землі в користуванні, а також можуть брати участь у програмах підтримки

«Для категорії ФГ така функція була чи не найбільш очікуваною та затребуваною. З огляду на це, Мінагрополітики завдяки підтримці Світового банку та ЄС змогло побудувати та реалізувати цей унікальний інструмент у ДАР», – зауважив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

За потреби заявка на приєднання земельних ділянок до кабінету ФГ/СФГ може редагуватись, а також може бути анульованою за згодою обох сторін. Однак, з моменту подання заявки на підтримку і до моменту завершення її розгляду, зміна статусу таких ділянок неможлива. До того ж одна ділянка може бути подана на підтримку в межах однієї програми лише один раз.

Детальніше:

Даний функціонал реалізовано в межах пілотного проєкту Мінагрополітики та Світового банку із підвищення доступності банківського фінансування для малих агровиробників через Державний аграрний реєстр. Детальна інструкція із приєднання до кабінету фермерського господарства земель громадян України - членів ФГ доступна за посиланням.

Як реєструватися і користуватися ДАР (www.dar.gov.ua) – у покроковій інструкції.

Державний аграрний реєстр – це єдиний цифровий хаб для агровиробників України. Кожен, хто зареєстрований у системі, може подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, а також позик і технічної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів. Впровадження ДАР відбувається за підтримки Європейського Союзу та Світового банку.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Інші новини

Всі новини