Поліомієліт

  • 68

    Фото без описуПоліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням сірої речовини спинного мозку з розвитком в’ялих паралічів і швидким розвитком м’язових атрофій.

        Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина — і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років. При непаралітичних формах захворювання зазвичай закінчується повним одужанням, при паралітичних формах функції уражених м’язів відновлюються не повністю, дефект зберігається довічно. Найважчі випадки, можуть призвести до смерті.

          Ліків проти поліомієліту не існує. Щеплення є єдиним  засобом профілактики поліомієліту. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Вакцина проти поліомієліту є в наявності в усіх кабінетах щеплень Центрів первинної медико – санітарної допомоги Хмільника та Хмільницького району.

За даними моніторингу щеплень проти поліомієліту, який здійснюють фахівці ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «ВІННИЦЬКИЙ  ОЦКПХ МОЗ», з 01.01.2023 по 01.07.2023  вакциновано  39,7% дітей першого року життя. 

У віці 1 рік і старше три щеплення проти поліомієліту отримали 97,5% дітей які не були щеплені в 2022 році.  

Першою ревакцинацією у віці 18 місяців охоплено 38,7% підлягаючих дітей. 

У віці 6 років в цілому по громадах ревакциновано 31,2% дітей, а у віці  14 років  лише 28,5%.

Вкотре закликаємо батьків пам’ятати про Календар профілактичних щеплень і задля збереження здоров’я малюків не пропускати жодне з них!