Обережно, холера! Чому влітку зростає ризик зараження та як уберегтись від захворювання.

  • 114

Фото без описуХолера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

       Інкубаційний період у хворого складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції є тільки людина. У зовнішньому середовищі, зокрема на харчових продуктах, холерні вібріони виживають до 2-5 днів. На овочах, що зростають на відкритому ґрунті, вони гинуть при попаданні сонячного світла вже через 8 годин. Тривалий термін холерні вібріони виживають у відкритих водоймах із середньою температурою води +16о С та вище.

       Холера вражає як дітей так і дорослих. Хвороба характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням багаторазового проносу та блювання, внаслідок яких розвивається значне зневоднення організму. У багатьох людей може й не бути ніяких симптомів захворювання, але впродовж 1-10 днів після інфікування в їх фекаліях присутні живі бактерії, які, потрапляючи назад у довкілля, становлять потенційний ризик подальшого розповсюдження інфекції. Носійство холерних вібріонів є особливо небезпечним (за даними  ВООЗ, на одного явно хворого холерою може припадати від 10 до100 безсимптомних носіїв).

       Розрізняють ендемічне та епідемічне поширення хвороби. Вона має особливо стрімке поширення у країнах із проблемами забезпечення якісною питною водою, низьким рівнем санітарно-гігієнічного благоустрою, медичного обслуговування та гігієнічних знань населення. На світовому рівні заходи щодо попередження розповсюдження холери передбачені Міжнародними медико-санітарними правилами 2005 року.

        Разом з тим, активні міжнародні зв’язки, інтенсивне транспортне сполучення, знищення греблі Каховської гідроелектростанції (Каховська катастрофа) не виключають можливості завезення холери і на територію Вінницької області, а оптимальні природно-кліматичні умови у літній період не виключають циркуляцію збудника цієї небезпечної хвороби в навколишньому середовищі.

       Так, на території Хмільницького району за період з 1 січня по 27 червня 2023 року зареєстровано 43 людей, які захворіли на гострі кишкові інфекції проти 47 випадків за аналогічний період 2022 року. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають низку клінічних проявів.

       Також з 01.06.2023 року здійснюється лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери з об’єктів довкілля, де було досліджено 4 проби в т. ч. 4 проби води відкритих водоймищ. Збудників холери  не виявлено.

       Тим не менш на теперішній час у світі триває сьома пандемія холери, і це інфекційне захворювання залишається глобальною загрозою для громадського здоров’я!  

       Неблагополуччя з холери відзначається у більш ніж 50 країнах світу, де хворіє 1,3-4 млн. людей, при цьому в 21-143 тисяч осіб захворювання закінчується летально.

        В Україні останній випадок захворювання був зареєстровано у Херсонській області в 2018 році. Також випадки даного захворювання реєструвались у 2011 році на території Донецькій області – 33 випадки холери та у 2007 році один випадок (завізний із Індії) на території Сумській області.

 

Як запобігти захворюванню на холеру:

-         дотримуватись правил особистої гігієни, особливо гігієни рук;

-         використовувати воду для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо лише з перевірених безпечних джерел;

-         не вживати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів;

-         під час купання у відкритих водоймах намагатись не ковтати воду;

-         не купувати на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб будь-які морепродукти, рибу та страви, що швидко псуються;

-         уникати відпочинку у невстановлених місцях.

       На даний час в світі наявні 3 оральні вакцини проти холери, які використовуються в ендемічних районах під час спалахів хвороби. В рамках масової кампанії вакцинації було використано більше 100 млн. доз оральних вакцин.

        Якщо у людини, яка повертається з країн, ендемічних по захворюваності на холеру,  наявні симптоми шлунково-кишкових розладів, або вони з’являються протягом 5 днів після повернення, необхідно обов’язково звернутись за медичною допомогою!