ТОКСОКАРОЗ

  • 160

 Фото без опису ТОКСОКАРОЗ – це гельмінтоз з групи нематодозів. Характеризується лихоманкою, бронхітом, пневмонією, збільшенням печінки та селезінки, єозинофілією.Люди можуть захворіти токсокарозом при потраплянні яєць токсокар з їжею і водою забрудненою випорожненями собак чи котів, а також при контакті з зараженими тваринами. Самка токсокари за добу відкладає біля 200000 яєць. При потраплянні до кишківника  яйця з кровю розносяться по органах і тканинах  носія. У людини зустрічаються личинкова і кишкова форми захворювання. Частіше хворіють діти віком від 1 до 4 років. Захворювання протікає з яскравими проявами алергії, висипками, лихоманкою, збільшенням печінки та селезінки, бронхопневмонією з кашлем та задухою, набряком обличчя. В різних органах утворюються гранульоми в яких знаходяться личинки токсокар. Можливий токсокарозний офтальміт.

    При кишковому токсокарозі може бути тошнота, біль в животі,слинотеча, знижений апетит, головокружіння. Тривалість хвороби від декількох місяців до кількох років.

   Діагностика токсокарозу базується на клінічній картині, даних епіданамнезу та результатах серологічних досліджень. При кишковій формі хвороби досліджується кал.

   Профілактика личинкового і кишкового токсокарозу включає загальносанітарні  заходи, а саме:

- охорона зовнішнього середовища від забруднення фекаліями кішок і собак; - своєчасну  дегельмінтизацію кішок і собак;

- створення спеціальних місць для вигулу тварин. 

- дотримування правил особистої гігієни, обов’язкове мття рук після контакту з тваринами.