ЯК ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ❓

  • 106

Якщо ви досягли 60-річного віку в 2023 році та маєте не менше 30 років страхового стажу – ви набули право на пенсію за віком. За її призначенням можна звертатися у будь-який час після виникнення права на пенсію, але:

➡якщо заява про призначення пенсії за віком буде подана протягом трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку, пенсію буде призначено з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку (наприклад: якщо 60 років виповнилось 1 березня, то трьохмісячний період подачі заяви триває до 1 червня 2023 року).

➡якщо звернення за пенсією буде пізніше ніж три місяці, у такому разі пенсію призначать з дати звернення за нею.

🟣Сьогодні в Пенсійному фонді України діє екстериторіальний принцип обслуговування громадян. Це означає, що заяву про призначення пенсії можна подати особисто до будь-якого сервісного центру обраного Головного управління Пенсійного фонду, незалежно від місця постійного проживання.

📖До заяви про призначення пенсії необхідно подати такі документи:

🔘паспорт,

🔘ідентифікаційний код,

🔘документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом про очне навчання, військовий квиток та ін.),

🔘довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд по 30.06.2000 року (за бажанням),

🔘реквізити банківського рахунку (якщо обрано спосіб виплати через банк), фотографія для пенсійного посвідчення.

🔘жінки у разі зміни прізвища надають свідоцтво про шлюб.

🟣Також подати анкету-заяву на автоматичне призначення пенсії можна дистанційно через особистий електронний кабінет вебпорталу Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/ за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). При формуванні електронної заяви потрібно додати файли сканованих документів, необхідних для призначення пенсії.

📥Результати опрацювання звернення (настання права на призначення пенсії, дата призначення та розмір пенсії) будуть відображені в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України у вкладці «Мої повідомлення».

☎Довідково: отримати консультації з пенсійних питань можна за телефонами контакт-центру: 0-800-219-108 (дзвінки безкоштовні), (0432) 50-88-81, 50-88-82, 50-88-83.

Фото без опису