Африканська чума свиней! Стоп АЧС!

  • 555

Фото без описуЗ метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Україні та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію Вінницької області та Хмільницького району, Хмільницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики недопущення АЧС.

АЧС - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.

Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я.

Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней.

Що необхідно знати про африканську чуму свиней: 

  • АЧС не становить небезпеки для людей;

  • на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині;

  • основний шлях передачі збудникабезпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилася виділеннями хворої тварини і мала контакт зі здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби і корми, в тому числі й харчові відходи.

Щоб запобігти занесенню збудника АЧС в господарство нагадуємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил утримання свиней:

  • Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигул та контакти з іншими тваринами;

  • Регулярно здійснювати обробку тварин проти комах і кліщів;

  • Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

  • При вході в приміщення де утримуються свині обладнати дезкилимки , які підтримуються в робочому стані ( «Білизна», розчин хлорного вапна та інше);

  • Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

  • Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

  • Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

  • Утриматися від утримання свиней в приватному господарстві, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;

  • Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;

  • Ретельно і комплексно боротися з гризунами;

  • Проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини;

  • Надавати свиней для щеплення ветеринарною службою проти класичної чуми свиней (проводиться безкоштовно).

Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста ( за містом проживання). Підтвердження або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Зразки біологічного матеріалу має відбирати лише кваліфікований фахівець. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації сприятимуть лише поширенню інфекції.

Фото без описуФото без опису