Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень

  • 125

Фото без описуВСП Хмільницький  районний відділ ДУ Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» повідомляє, що впродовж минулого тижня за медичною допомогою з приводу ГРВІ та грипу в лікувальні заклади Хмільницького району звернулось 133 особи, серед захворілих 41 (30,8 %) дитина. Було госпіталізовано 20 осіб, в тому числі 13 дітей. Летальних випадків не зареєстровано.

Грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший. За перших симптомів звертайтеся до лікаря.  Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, сім днів.

Найчастіше  це пневмонія, що інколи може за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Також нерідко розвивається серцева недостатність.

Найкраща профілактика грипу — це щорічна вакцинація.

Вакцинація від грипу — це найкращий спосіб зменшити ризик захворіти на грип; зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті. 

Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.

Найкращий час для щеплення — напередодні грипозного сезону (у вересні , жовтні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби. До основних груп ризику відносіться медичні працівники, вагітні, літні та люди із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них.

На сьогодні в аптеках м. Хмільника наявні вакцини проти грипу за попередним замовенням. Тож мешканці громади можуть придбати вакцину в аптеці власним коштом і зробити щеплення у закладі охорони здоров’я. Орієнтовна вартість вакцин — від 350 грн.

До епідсезону 2021–2022 років в Україну поставлено близько 1 250 000 доз вакцини:

  • 850 000 доз «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція, чотирьохвалентна);

  • 200 000 доз «Джісі Флю Квадривалент» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, чотирьохвалентна);

  • 200 000 доз «Інфлувак Тетра» («Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди, чотирьохвалентна).

Чотиривалентна вакцина призначена для вироблення імунітету від чотирьох штамів грипу, які циркулюватимуть у Північній півкулі цього епідсезону.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарі щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

Мешканці міста Хмільник и Хмільницького району можуть придбати вакцини в аптеці і зробити щеплення у свого сімейного лікаря або в приватному мед закладі.

Турбота про здоров’я - твій внесок у перемогу!