Запобігти розповсюдженню багатьох інфекційних хвороб можна лише з допомогою вакцинації

  • 109

Фото без описуФахівці ВСП Хмільницького районного центру ДУ «Вінницький обласний центр контролю  та профілактики хвороб МОЗ України» за результатами моніторингу стану вакцинації дитячого та дорослого населення з’ясовували, що мешканці Хмільницького району, у тому числі вимушені переселенці,  не завжди роблять необхідне щеплення. 

Вакцинація стосується не лише коронавірусної хвороби, а й інших небезпечних інфекційних захворювань.

Окремо постало вирішення питання щодо охоплення вакцинацією не тільки дитячого, а й дорослого населення проти дифтерії та правця. Адже саме дорослі мешканці громади не завжди роблять необхідне щеплення від дифтерії і правця та пропускають ревакцинацію кожні 10 років. Тож, щоб захистити себе від цих небезпечних інфекційних хвороб, а також від можливих спалахів дифтерії та правця слід кожному звернутися до свого сімейного лікаря, перевірити свої щеплення і пройти вакцинацію.

Нагадуємо, що в умовах війни важливо дотримуватися календаря профілактичних щеплень, не пропускати планову вакцинацію та якнайшвидше надолужувати пропущені щеплення.

За оцінками ВООЗ, щеплення дозволяють щорічно запобігати до 3 млн. смертей.

В Україні безоплатно вакцинують дітей від 10 хвороб: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

Своєчасна та повна вакцинація надзвичайно важлива. Вона зберігає здоров’я, а часом і життя, та запобігає поширенню небезпечних інфекцій.

Проте спочатку пандемія COVID-19, а тепер і війна негативно впливають на темпи імунізації. Та інфекційні хвороби нікуди не зникають. Війна в країні може лише сприяти їхньому розповсюдженню.

Будь-яке переривання планової імунізації, навіть на короткий період, призведе до підвищення ймовірності спалахів вакцино керованих інфекцій. У нас у країні вже є спалах поліомієліту. Ймовірність спалаху кору досить висока.

Так, за 8 місяців 2022 року в Україні офіційно зареєстровано:

? дифтерія — 2 випадки;
 ? кашлюк — 14 випадків;
 ? правець — 9 випадків;
 ? кір — 6 випадків;
 ? краснуха — 6 випадків;
 ? паротит — 57 випадків;
 ? вірусний гепатит В — 330 випадків гострих і 537 хронічних.

Усі ці випадки можна було б попередити щепленнями.

 

Що іще потрібно знати про вакцинацію?

 

Надолужуйте пропущене

Якщо пропущено щеплення за календарем, зазвичай не потрібно «все починати спочатку». Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Існує тільки одне правило в цьому випадку: потрібно стежити за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності. Разом із лікарем складіть графік вакцинації і зробіть ті щеплення, що пропустили. Різні вакцини можна вводити в один день. Це звичайна міжнародна практика, а також ефективний спосіб захиститися вчасно.

Зверніть увагу! Введення багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів і візитів до поліклінік.

Додаткові обстеження не потрібні

Вакцинація не потребує підготовки: не варто змінювати звичний спосіб життя, дотримуватися дієти, проходити додаткові медичні обстеження, приймати ліки. Крім того, не потрібні аналіз крові, сечі, «імунограма». Ані в наказах МОЗ України, ані в міжнародних рекомендаціях не зазначено жодних додаткових обстежень.

 

Хронічні захворювання — не протипоказання!

Якщо у вашої дитини або у Вас є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет) — це не протипоказання до щеплення! Навпаки: особи з хронічними хворобами — більш уразливі, тому передусім потребують захисту за допомогою вакцинації.

 

 

Подбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх дітей!