Про профілактику гострих кишкових інфекцій

  • 633

Фото без описуУ літній період зростає небезпека виникнення спалахів кишкових інфекцій, що передаються, у тому числі через продукти харчування. Інфекціями, фактором передачі яких є продукти харчування, можуть бути: холера, черевний тиф, паратифи, ботулізм, дизентерія, ешеріхіоз, сальмонельоз, стафілококова, ентерококова інфекції, мікотоксикози та інші. Даний перелік захворювань відносять до бактеріальних харчових отруєнь, для яких характерне масивне обсіменіння продукту потенційно патогенними бактеріями або, що містять бактеріальні токсини, мікотоксини.

             Небезпека виникнення таких інфекцій зростає з причин відсутності чи потенційної відсутності:

- питної води належної якості та у достатній кількості;

- електропостачання;

- необхідного обладнання, матеріалів, сировини, спеціалізованого транспорту;

- обов'язкового медичного огляду;

- інших необхідних умов.

                Неабияку роль може відіграти людський фактор. Усе це за відсутності належного контролю може призвести до зараження патогенними організмами продуктів харчування на  всіх етапах від заготівлі до зберігання готової продукції.

Особливу небезпеку серед бактеріальних харчових отруєнь становить   класичне харчове отруєння.

                 На території м. Хмільник та Хмільницького району у першому півріччі  2002 року на 66 % зросла захворюваність населення на гострі кишкові інфекції, у тому числі зростає кількість постраждалих дітей.  Зареєстроване 56 випадків, що складає  95,7 на 100 тис населення, у тому числі за медичною допомогою звернулись 42 дитини ( рівень  дитячої захворюваності 382,5 випадків на 100 тис. дітей).

В структурі кишкових інфекцій значне місце займають гостроентероколіти, викликані різними патогенними мікроорганізмами та вірусами. Серед них є ентеротоксичні штамами кишкової  палички, протей, сальмонела, стрептококи,  клостридії перфрінгенс, ротавіруси та інши  збудники. Чим більше зараженої їжі з’їдено / випито, тим коротшим буде інкубаційний період.

Нудота  та блювота, котра не приносить полегшення -  постійні супутники гострих харчових  отруєнь. Крім того, спостерігаються біль в животі, многократний рідкій стілець, пронос, підвищення температури тіла, слабкість та втома, сильне зневоднення, перебої у роботі серця та інші.

Особливо уразливі щодо виникнення ГКІ діти. Отруїтися може як одна людина, так і кілька, якщо вони вживали ті ж продукти. У разі виникнення гострих кишкових захворювань необхідно звернутися за медичною допомогою. Головний негативний чинник – зневоднення. Для корекції легкого зневоднення (підтримки організму і компенсації нестачі води)  необхідно пити чисту воду дрібними ковтками, невеликими порціями (щоби не спровокувати блювоту), але часто – кожні 20-30 хвилин. Хорошою альтернативою є розчини для пероральної дегідратації (“Регідрон”), у яких містяться солі й електроліти в необхідній людині кількості.

Найбільший ризик у виникненні ГКІ  складають наступні харчові продукти:

  • сире або недоварене м’ясо або птиця;

  • не пастеризовані молочні продукти;

  • рибопродукти;

  • сирі молюски, риба, морепродукти;

  • немиті фрукти та овочі.

 

Уникнути гострих кишкових захворювань дозволить виконання наступних заходів:

1. Дотримання правил особистої гігієни,  ретельне миття рук з милом  (особливо перед приготуванням та перед вживанням їжі; після користування туалетом; після відвідування громадських міст, транспорту; після дотику до грошей, мобільного телефону і брудних предметів; після торкання сміття та іншого). У разі відсутності  чистої питної води для миття рук користуйтеся антисептиками.

2. Дотримання умов зберігання харчових  продуктів. Якщо харчовий продукт повинен зберігатися в холодильнику, не слід нехтувати цією нормою. Холод сильно уповільнює швидкість розмноження мікроорганізмів. Спека призводить до швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів у продуктах і накопичення в них токсинів.

3. Використання в їжу лише доброякісних харчових продуктів, дотримання умов та термінів зберігання продовольчої сировини та харчових продуктів. Ні в якому разі не варто вживати в їжу продукти харчування з минулим терміном; з ознаками псування. Не вживайте консервацію з роздутих або деформованих банок; не їжте  блюда  з дикорослих грибів. Епізоди харчової  токсикоінфекції не лишають після себе імунітету. Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться.

4. Повторна термічна обробка. Якщо харчовий продукт, який зберігався в холодильнику, викликає у вас сумнів, слід піддати його повторній термічній обробці. Висока температура вбиває мікроорганізми. Відбувається денатурація ендотоксинів і вони перестають бути небезпечними для людини.

5. Ретельно мийте фрукти та овочі, бажано обдавати  їх окропом .

6. Дотримуйтеся  правил термічної обробки  харчових  продуктів: достатнього температурного режиму і часу  при приготування їжі.  Органолептичними ознаками готовності м'ясних виробів є виділення безбарвного соку в місці проколу та сірий колір на розрізі продукту, при  цьому температура у центрі готових виробів має бути не нижче 850С  для натуральних рубаних виробів та не нижче за 90 0C для виробів із котлетної маси. При приготуванні кулінарних виробів в електрогрилях температура в товщі готового продукту повинна бути не нижче 85 0С. Обов’язково кип’ятіть не пастеризоване молоко.

7. Ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд.

8. Дотримуйтеся правил товарного сусідства при приготуванні та зберіганні їжі - окремо готуйте ти зберігайте сирі та готові до вживання   харчові продукти.  Не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку; якщо ножі використовувалися для оброблення сирої курки, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;

9. Обов’язково кип’ятіть питну воду не менше 10 хвилин від моменту закипання або вживайте  бутильовану  воду, придбану в торгівельній мережі або у якості гуманітарної допомоги. Слід пам’ятати, що термін зберігання  кип’яченої води навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності  повинен не перевищувати однієї доби. У домашніх умовах можна продезінфікувати воду за допомогою  відповідних  препаратів з вмістом активного хлору у вигляді таблеток, таблеток активованого вугілля, марганцівки  та інших засобів, які як правило, продаються в аптеках.

 

10. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви,  викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду.

Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.

11. На випадок відсутності електропостачання та перебування в укриттях, бомбосховищах подбайте про запас питної води, також  створіть хоч мінімальний запас продуктів харчування тривалого зберігання та таких, які не вимагають зберігання в умовах холоду: борошняні вироби (печиво, бублики тощо); сухарі; висококалорійні продукти харчування:  шоколад, каші, у т.ч.  швидкого приготування, макаронні  вироби, мед, горіхи, насіння соняшника;  а також різні консерви (м'ясні, рибні, овочеві, фруктові), овочі ті фрукти (яблука, морква та інші).

12. Захищайте продукти від мух та інших комах, які  є переносниками збудників небезпечних інфекцій.

Міцного здоров'я  всім!