Що важливо знати про безпеку, відвідуючи перукарню чи салон краси

  • 374

   Сьогодні салони краси та перукарні надають десятки послуг, які повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров’я, бо прирівнюються до медичних маніпуляцій. Не можна сказати, що відвідування салонів краси обов’язково обернеться для вас яким-небудь захворюванням, проте всі вони є потенційно небезпечними щодо ризику зараження стафілококовими, стрептококовими, грибковими інфекціями, гепатитами В та С, ВІЛ і іншими захворювання.

        Стафілокок, стрептокок – найпоширеніші інфекції. Якщо на шкірі голови, обличчя є мікротравми, заразитися можна у перукарні, після розчісування інфікованим гребінцем, гоління. Бородавки не так небезпечні, але вносять у життя  незручності. Бородавки – це вірусне захворювання, вірус може проникати через ранки і подряпини. Грибкові захворювання можна підхопити в тому числі і у манікюрному, педікюрному кабінетах..  Педикульозом та коростою можна заразитися через предмети загального користування (рушники або гребінці). І, мабуть, найстрашніше, що через травми шкіри в організм можуть проникнути такі інфекції, як гепатит B і C, ВІЛ.

        Майстру також необхідно обов’язково пам’ятати, що, на превеликий жаль, клієнти можуть бути безсимптомними носіями збудників різних інфекцій. Тому, щоб не заразити когось і не заразитись самому, при виконанні клієнтам процедур необхідно суворо дотримуватися запобіжних заходів:

- перед початком роботи з кожним відвідувачем майстер повинен вимити руки з милом;

- покрити клієнта чистим пеньюаром, підкласти підкомірець, який змінюється після кожного клієнта (одноразовий);

- персонал закладу повинен мати не менше 2-х комплектів інструментів для почергового їхнього знезаражування з дотриманням терміну експозиції та стерилізації. Для чого перукарня повинна бути забезпечена стерилізатором, або засобами, призначеними для стерилізації інструментівабо засобами, призначеними для стерилізації інструментів, що мають сертифікат відповідності і дозволені до застосування Міністерством охорони   здоров'я України. Стерилізація  проводиться згідно з інструкцією по використанню, затвердженою МОЗ України ;

- при проведенні татуажу (який можливо проводити лише в косметологічних кабінетах) та косметичних процедур, пов’язаних із порушенням цілісності шкірних покривів, повинні використовуватися одноразові насадки та голки;

- перед проведенням хімічної завивки і фарбуванням волосся майстер зобов’язаний з’ясувати у клієнта наявність алергічних реакцій на хімічні препарати. У тому випадку, якщо вони у нього відмічалися раніше, а також якщо клієнту виконують такі процедури вперше, майстер зобов’язаний зробити клієнту біологічну пробу на чутливість, змастивши невелику ділянку шкіри за вухом або на ліктьовому згині відповідним хімічним розчином. Виникнення почервоніння за 5-10 хвилин вказує на те, що проводити завивку або забарвлення волосся цією речовиною даному клієнту не можна.

- кушетки для масажу перед обслуговуванням наступного клієнта повинні накриватися чистим простирадлом, що не використовувалося;

  Також кожен майстер повинен регулярно проходити періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.

  Наявність у перукарні комах та гризунів не допускається.

    Всім, хто користується  перукарськими послугами, необхідно звертати увагу на якість та безпеку обслуговування. При відвідуванні перукарень та салонів не будьте байдужими до свого здоров’я.