Гострий гепатит невідомого походження

  • 712

Фото без описуМіністерство охорони здоров'я України інформує щодо виявлення та реєстрації випадків гострого гепатиту невідомого походження.

5 квітня 2022 року Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії сповістило про збільшення випадків реєстрації захворювань на гострий гепатит невідомого походження серед дітей віком від 1 місяця до 16 років.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ, WHO) та Європейського центру контролю та профілактики захворювань (ЄЦКПЗ, ECDC), число випадків захворювання має тенденцію до зростання, а в епідемічний процес залучаються діти на територіях все більшої кількості країн.

Станом на 17 травня 2022 р. загалом у всьому світі було зареєстровано 522 випадки захворювань на гострий гепатит невідомого походження, зокрема 14 випадків смертей в чотирьох країнах: Ірландії, Індонезії, Палестині та США. В 14-ти країнах Європейського Союзу/Європейської Економічної Зони було виявлено 121 випадок захворювання, у Сполученому Королівстві – ще щонайменше 176.

Основним клінічним синдромом серед виявлених випадків є гострий гепатит з вираженим підвищенням рівня печінкових ферментів. Етіологія та патогенетичні механізми захворювання до кінця не вивчені.

        У багатьох випадках були відзначені шлунково-кишкові симптоми, зокрема біль у животі, діарея та блювання, що передували тяжкому гострому гепатиту. Також спостерігалось підвищення рівня печінкових ферментів (аспартатамінотрансферази (АСТ) або аланінамінотрансферази (АЛТ)) до рівня понад 500 МО/л та жовтяниця.

У більшості випадків гарячка не спостерігалась. Поширені віруси, що викликають гострий вірусний гепатит (віруси гепатиту A, B, C, D і E), не були виявлені в жодному з випадків. Міжнародні подорожі чи зв’язки з іншими країнами не були визначені як фактори, які могли вплинути на розвиток захворювання, згідно з наявною наразі інформацією.

Серед постраждалих 15,4% потрапили до відділення реанімації та інтенсивної терапії, 13,3% отримали трансплантацію печінки. Була зареєстрована одна смерть, пов’язана з цією хворобою.

Серед досліджених зразків на наявність аденовірусу 59,6% отримали позитивний результат.

У Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії, де на сьогоднішній день зареєстровано більшість випадків, а також у Нідерландах, нещодавно спостерігалося значне зростання випадків аденовірусної інфекції серед населення. Тому, можливо, підвищений рівень тестування дозволяє виявити рідкісний варіант розвитку аденовірусної інфекції, раніше невідомий через недостатнє виявлення аденовірусу, особливо на фоні пандемії COVID-19.

Хоча аденовірус в даний час є однією з гіпотез основної причини розвитку гострого гепатиту невідомої етіології, він не здатен повністю пояснити тяжкість клінічної картини. Випадки гепатиту у дітей з ослабленим імунітетом та аденовірусною інфекцією були відомими до цього, проте не було відомо, щоб аденовірус типу 41, виявлений у  пацієнтів, ставав причиною гепатиту у здорових дітей.

Такі фактори, як підвищена сприйнятливість дітей раннього віку після зниження рівня циркуляції аденовірусу під час пандемії COVID-19, потенційна поява нового типу аденовірусу, а також ко-інфекція SARS-CoV-2, потребують подальшого дослідження. Гіпотези, пов’язані з побічними ефектами вакцин проти COVID-19, не знаходять підтвердження, адже переважна більшість уражених дітей не отримували щеплення від COVID-19.

Якщо гепатит будь-якої етіології не лікувати, то з часом хвороба може призводити до таких ускладнень як дискінезія жовчовивідних шляхів, цироз печінки, рак печінки.

Профілактика вірусних гепатитів повинна проводитися комплексно, тобто спрямована на виявлення джерел інфекції, шляхів і чинників його передачі і, передусім, вразливого до інфекції населення. Не варто залишати без уваги групи підвищеного ризику зараження серед певних категорій населення. Наприклад,  дитячі дошкільні колективи. 

Для усіх типів вірусного гепатиту існує певних правил, дотримання яких допоможе уникнути інфікування і розвитку захворювань:

 – обов’язково дотримуватися правил гігієни – мити руки після кожного відвідування туалету, після приходу з вулиці і перед їдою; підтримувати чистоту в приміщеннях;

 – не вживати некип’ячену воду з незнайомих джерел, овочі і фрукти перед вживанням обов’язково ретельно мити в чистій проточній воді.

Лікування хворих на вірусні гепатити здійснюється в КНП «Хмільницький центр первинної медико-санітарної допомоги».