Увага! Профілактика лептоспірозу

  • 300

Фото без описуЛептоспіроз зустрічається в усьому світі як у сільських, так і міських районах помірного та тропічного клімату.

Це захворювання є професійним фактором ризику для людей, що працюють з тваринами та на сільськогосподарських угіддях, особливо на зволожених місцевостях (на полях, при заготовці сіна тощо), а також працівників служб каналізації, ветеринарів, військовослужбовців. Захворіти можна під час перебування на заражених водоймах (купання, ловля риби тощо).

В Україні зростає захворюваність на лептоспіроз. За 2021 рок в Україні зареєстрували 122 випадки. Впродовж останніх 4 років по Хмільницькому району зареєстровано 5 випадків лептоспірозу, 1 із них летальний.

Ризики інфікування населення в природних та антропургічних осередках, де основними джерелами є гризуни, залишається високими, що підтверджується результатами проведеного лабораторного моніторингу на території області.

   При лабораторному дослідженні мишовидних гризунів на лептоспіроз  лабораторією особливо небезпечних інфекцій Установи отримуються  позитивні результати від 10 до 15 відсотках.                         

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що протікає з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом. Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику лептоспірозу, що веде до пізньої госпіталізації та погіршення прогнозу.

      Джерело і резервуар збудника інфекції – хворі і перехворіли тварини, які     виділяють лептоспіри із організму в навколишнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, а також  виділеннями з легенів і статевих органів.                      Гризуни є постійними резервуарними носіями лептоспір. У зв’язку з цим гризуни, а також собаки – лептоспіроносії  несуть велику небезпеку.

         Лептоспіри стійкі до впливу низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), довго живуть у воді, проте дуже чутливі до висушування, сонячних променів, високої температури, кислот і препаратів хлору.

Механізм передачі збудника – аліментарний або контактний.                   Зараження відбувається при вживанні контамінованої води і їжі, купанні, риболовлі, при сільськогосподарських роботах, роботі в вугільних шахтах, при прямому контакті при догляді за хворими тваринами, при укусі гризунами.      Сприйнятливість до лептоспірозу у людей висока. Більшість випадків зараження припадає на літньої – осінній період.

            Хвора людина не становить небезпеки по зараженню інших людей. Пряма передача інфекції від людини можлива тільки в разі вродженої інфекції та вигодовуванні дитини грудним молоком.

        Лептоспіри проникають в організм людини через слизові оболонки травного тракту, а також кон’юнктиву і пошкоджену шкіру, з кров’ю розносяться по всьому організму. Інкубаційний період триває від 1 до 20 діб, частіше – 7-14 діб.

 

Яких профілактичних заходів необхідно додержуватися :

 

– купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води.

– бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях;

– при виконанні  польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові  чоботи, рукавички;

- забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру, воду з відкритих водоймищ.

           Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо),   негайно звертайтесь за  медичною допомогою.

 

З метою профілактики розповсюдження лептоспірозу  проводяться профілактичні дератизаційні роботи на об’єктах підвищеного епідемічного ризику на об’єктах харчової промисловості, громадського харчування, дитячих закладів, громадських та житлових будівель за допомогою сучасних засобів захисту від гризунів.

Для виконання таких  робіт   необхідно звертатись до Хмільницького районного відділу ДУ « Вінницький ОЦКПХ МОЗУ» (м. Хмільник, вул. Виноградна 7, тел.  2-65-94),  де проводиться прийом заявок від населення на проведення дератизаційних робіт та консультативна допомога.

 

Не будьте байдужими до свого здоров’я !

 

Хмільницький районний відділ ДУ « Вінницький    ОЦКПХ МОЗУ»