ВІСПА МАВП

  • 457

 

На сьогоднішній день відомо вже про 92 підтверджені випадки захворювання на віспу мавп та 28 не підтверджених у 12 країнах.

Про це повідомила пресслужба ВООЗ у суботу, 21 травня.

Повідомлення про зараження надійшли з 12 країн, переважно з Європи та Північної Америки.

Віспа мавп - рідкісне вірусне зоонозне захворювання (тобто захворювання, що передається людині від тварин), симптоми якого у людини схожі з симптомами, які спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, проте менш серйозні.

Вірус віспи мавп в основному передається людині від диких тварин, таких як гризуни і примати. Від віспи мавп немає специфічного лікування або вакцини, проте попередня вакцинація проти натуральної віспи є високоефективною профілактикою віспи мавп.

Передавання інфекції

Інфікування в індексних випадках відбувається в результаті прямого контакту з кров'ю, біологічними рідинами, а також ураженою шкірою або слизової інфікованих тварин. Одним з можливих факторів ризику є вживання в їжу м'яса інфікованих тварин без належної термічної обробки.

Передача інфекції відбувається переважно повітряно-крапельним шляхом при тривалому особистому контакті, що піддає найбільший ризик інфікування членів сім'ї людини з гострим випадком захворювання. Передача інфекції може також відбуватися при інокуляції або через плаценту (вроджена віспа мавп).

Симптоми

Інфекцію можна розділити на два періоди.

1. Період інвазії (0-5 днів).

Супроводжується гарячкою, сильним головним болем, збільшенням лімфатичних вузлів, болем в спині, у м'язах і сильною астенією (слабкістю).

2. Період висипки (через 1-3 дні після виникнення лихоманки).

Спочатку виникає на обличчі (в 95% випадків) і потім поширюється на інші частини тіла (долоні та ступні в 75% випадків). Висипання проходять кілька етапів розвитку - від макулопапул до формування кірочок. До повного зникнення кірочок може пройти три тижні.

У деяких пацієнтів перед появою висипки розвивається збільшення лімфатичних вузлів, яке є характерною ознакою віспи мавп в порівнянні з іншими схожими захворюваннями.

Профілактика

Необхідно уникати тісних фізичних контактів з людьми, інфікованими віспою мавп. При догляді за хворими людьми необхідно надягати рукавички і використовувати засоби захисту. Хворих рекомендується ізолювати або на дому, або в лікувальному закладі.

Підготували спеціалісти відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження )та профілактики інфекційних захворювань

Івано-Франківського районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»

Лікарі-інтерни Ольга Кубрак та Олег Юрчишин

Фото без опису