A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Уланівська територіальна громада
Вінницька область, Хмільницький район

Обережно – ГРИБИ!

Дата: 28.09.2021 14:39
Кількість переглядів: 741

 

Отруєння грибами. Причини та застереження

Памятайте, що консервовані в домашніх умовах гриби є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду. Незважаючи на постійні попередження, населення продовжує наражати себе на небезпеку отруєнь, ризикуючи при цьому не тільки своїм здоров’ям, але й життям. Цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й той факт, що деякі мешканці надають перевагу продуктам харчування, які реалізують із землі невідомі особи, не замислюючись про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де і як довго зберігались, в яких сумках транспортувались.

Симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Основні причини отруєння грибами:

– вживання консервованих в домашніх умовах отруйних грибів;

– вживання старих або зіпсованих консервованих в домашніх умовах їстівних грибів;

– вживання консервованих грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після вживання.

Перша допомога при отруєнні грибами:

1. Викличте “Швидку медичну допомогу”, тел: 103.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:
Вживати будь-які ліки без консультації з лікарем, а також їжу, та алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь