На території Вінницької області планується проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

  • 1696

         Орієнтовно, з   15 вересня 2021 року   заплановано  розпочати осінню кампанію з пероральної вакцинації  диких м’ясоїдних тварин проти сказу із застосуванням авіатранспорту.

        Під час кампанії буде оброблена площа у кількості 22,430 тис. км², за винятком територій, які підпадають під заборону польотів літаків. При цьому будуть застосовуватись спеціальні приманки із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, яка безпечна для людей та інших тварин. Заплановано розповсюдити 560,7 тис. доз приманок.

             Для проведення імунізації диких м’ясоїдних тварин передбачено:

  • Обробляти територію, за винятком населених пунктів і великих водних просторів, із врахуванням ареалу проживання лисиць;
  • Принади скидати рівномірно в межах визначеної території із розрахунку 25 принад на 1 км²;
  • Дотримуватись дистанції між лініями польоту в межах 500-1000 м, враховуючи природні або штучні особливості ландшафту.

 

           Принада безпечна для людей і тварин,  має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку з запахом м’ясокісткового борошна (на фото). Усередині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу.

http://cherk-consumer.gov.ua/images/Pictures/briket.jpg

      Звертаємось до мешканців  з проханням із розумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, а залишити привабливими для тварин. Заздалегідь дякуємо за розуміння!

Довідково:

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей.  При захворюванні вражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується   смертю. Поширюють сказ у природі  лисиці,   єнотовидні собаки, борсуки, вовки та бродячі собаки і коти.

Для попередження виникнення сказу у собак і котів, їх  потрібно обов’язково вакцинувати 1 раз на рік.

 

Хмільницьке  управління  Головного управління   Держпродспоживслужби у Вінницькій області