Хмільницьке ОДПІ інформує

  • 355

Термін донарахувань плати за землю: три роки

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам земельного податку про встановлений нормами Податкового кодексу України обов’язок задекларувати та сплатити належну суму податку. Зокрема, п. 286.2 ст. 286 ПКУ передбачено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу, за місцезнаходженням земельної ділянки, податкову декларацію на поточний рік. При цьому,  контролюючий орган має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов’язань, не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня – у разі проведення перевірки операції відповідно до ст.ст. 39 і 39 прим. 2 ПКУ), що настає за останнім днем граничного строку подання звітності, або граничного строку сплати грошових зобов’язань, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, – за днем її фактичного подання. Щодо фізичних осіб, то нарахування податку здійснюють контролюючі органи самостійно на підставі даних з реєстру. При цьому, щодо строків позовної давності, то слід керуватися нормами частини першої ст. 257 Цивільного кодексу України. Відповідно до документу загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Тож,  контролюючий орган може здійснити нарахування фізичній особі плати за землю за три роки.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

Добровільно задекларували колишні доходи та сплатили з них податок – отримуєте податковий імунітет

Головне управління ДПС у Вінницькій області інформує, про підписання главою держави Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» № 1542-ІХ, ухвалений парламентом 15 червня (далі - Закон).

Цей Закон системно пов’язаний із попереднім Законом України № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Отож норми Закону пропонують не вважати умисним ухиленням від сплати податків і зборів, діяння особи, пов’язані з придбанням об’єктів, які громадянин вказав у одноразовій добровільній декларації та сплатив узгоджену суму збору декларування, у разі якщо такі події відбувались до 2021 року.

Також встановлюється, що не можуть бути використані вищевказані дані на підтвердження винуватості підозрюваного, обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень щодо  ухилення від сплати податків і зборів (передбачених статтями 212, 212-1 Кримінального кодексу України).

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності законом № 1539-ІХ.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

 

Оподаткування допомоги по вагітності та пологах

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що питання оподаткування доходів громадян врегульовано Податковим кодексом України. Зокрема і соціальна допомога по вагітності та пологах. Відповідно до п. 163.1 ст. 163 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування військовим збором резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи, перелік яких визначено підпунктами 164.2.1 – 164.2.18 п. 164.2 ст. 164 ПКУ. Крім того, до зазначеного вище переліку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ. Згідно з п. п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума допомоги по вагітності та пологах, яку отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тож отримувачі такої допомоги, не включають її до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу і, відповідно,  така сума не підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

Все про форму № 20-ОПП

ГУ ДПС у Вінницькій області вчергове нагадує про необхідність, в разі зміни місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, подання суб’єктами господарювання повідомлення до контролюючого органу. Інформацію про зміни платник має надавати використовуючи форму 20-ОПП. Обов’язок повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, встановлено як для юридичних, так і для фізичних осіб. Повідомлення подається до податкового органу за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття. Звертаємо  увагу, що відлік 10-денного строку починається з дати отримання платником права на об’єкт оподаткування або його зміну ( на підставі правовстановлюючих документів або документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування). При цьому, під час першого подання форми 20-ОПП зазначають всі об’єкти оподаткування, а у разі наступного її подання треба вказати лише новий об’єкт оподаткування або об’єкт оподаткування, щодо якого відбувається хоча б одна зміна. За неподання інформації, Податковим кодексом України передбачено застосування штрафу: на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень. За ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – передбачено накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

Інформуйте про порушників

ГУ ДПС у Вінницькій  області звертає увагу платників, що з метою забезпечення добросовісного, чесного та професійного виконання працівниками органів ДПС посадових обов’язків, формування «нульової» толерантності (нетерпимості) до корупції, недопущення вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, та сприяння зміцненню суспільної довіри, урахуванням вимог Закону України «Про запобігання корупції», розроблено Правила етичної поведінки в органах Державної податкової служби, які затверджені наказом ДПС від 02.09.2019 № 52. Тож працівники органів ДПС, незалежно від займаних посад, під час виконання посадових обов’язків зобов’язані неухильно дотримуватись загальновизнаних етичних норм поведінки, бути взірцем добропорядності, вихованості і культури, дотримуватись високої культури спілкування (не допускати використання нецензурної лексики, підвищеної інтонації), з повагою ставитись до прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, об’єднань громадян, юридичних осіб, не проявляти свавілля або байдужості до їхніх правомірних дій та вимог.

Оскільки порушення Правил етичної поведінки, за конкретних умов, може бути кваліфіковане як порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», за що передбачена дисциплінарна відповідальність у вигляді попередження про неповну службову відповідність, просимо інформувати про ці факти такими способами:

? з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: 04053, м. Київ, Львівська пл., 8;

? на офіційну електронну адресу Управління з питань запобігання та виявлення корупції ДПС upzvk@tax.gov.ua;

- засобами телекомунікації, за багатоканальним номером телефону 0 800 501 007 (фізичним особам – обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «5», працівникам органів ДПС – напрямок «7») з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год., п’ятниця: з 9:00 до 16:45 год. із щоденною перервою з 13:00 до 13:45 год.;

- у письмовому вигляді через працівників Управління з питань запобігання та виявлення корупції ДПС;

- безпосередньо телефоном працівнику Управління з питань запобігання та виявлення корупції ДПС.

Ознайомитись з текстом Правил етичної поведінки можна за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/73616.html.

Роз’яснення працівників Управління з питань запобігання та виявлення корупції ДПС можна отримати за тел.: (044) 247-30-44, 247-35-97.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

Неприбутковим організаціям

  ГУ  ДПС у Вінницькій області нагадує, що неприбуткові установи та організації мають бути включеними до Реєстру. Порядок включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 зі змінами і доповненнями.  Звертаємо увагу, що для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій така організація повинна подати до контролюючого органу за її основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою № 1-РН і засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів. Житлово-будівельні кооперативи додатково подають засвідчені підписом керівника або представника такого кооперативу та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом. Неприбуткові організації, що діють на підставі установчих документів організації вищого рівня, відповідно до закону подають разом із реєстраційною заявою за формою № 1-РН засвідчену підписом керівника або представника такої організації та скріплену печаткою (за наявності) копію документа, який підтверджує включення до організації вищого рівня та надає право діяти на підставі установчих документів такої організації вищого рівня. Слід пам'ятати, що новостворені організації, для отримання статусу неприбутковості, заяву за формою № 1-РН подають державному реєстратору під час їх державної реєстрації або контролюючому органу за основним місцем обліку протягом 10 календарних днів з дня їх державної реєстрації.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»