14 травня Вінниччина вперше відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

  • 424

 

Фото без описуДень пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, запроваджений відповідною постановою Верховної Ради  від 02.02.2021 № 1178-IX.

Український інститут національної пам'яті (УІНП) повідомляє, що станом на 1 січня 2020 року 2 659 громадян України удостоєні Ізраїлем звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення.

Тож до пам'ятної дати протягом 11-13 травня Національний музей історії України в Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам'яті провів онлайн-марафон, під час якого розповіли 26 історій порятунку з усіх регіонів України, презентували відеоісторії, зроблені на основі документальних фото та поділились контентом проекту «Українці-рятівники».

«Праведники світу»

Це звання присуджує держава Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб урятувати життя євреям від знищення нацистами. Отримати це звання можна лише за рекомендацією єврейської спільноти, а спеціальна комісія вивчатиме всі документи та покази свідків.

Для отримання звання людина мала надавати значну або/та неодноразову допомогу євреям, без очікування будь-якої фінансової компенсації (хоча покриття витрат на їжу та проживання вважається допустимим). Окрім того, не враховується допомога тих, хто допомагав своїм родичам.

Директор Музею Голокосту у Вінниці Леонід Трахтенберг зазначає, що звання Праведника народів світу мають понад п'ятсот мешканців Вінницької області, зокрема, у Вінниці – півсотні Праведників народів світу. А це 18% від загальної кількості рятівників євреїв в Україні. Тож на Вінниччині проживає найбільше людей, удостоєних цього звання.