“Свято веселих і кмітливих”

  • 430

Свято веселих і кмітливих в бібліотеці

с. Пагурці

Здавна вважалося, що втратити здатність сміятися – то велике нещастя в житі людини. У народі кажуть, що коли частіше смієшся, то більше проживеш і хворіти будеш менше.

З нагоди святкування прекрасного, веселого, доброзичливого свята – Всесвітнього дня гумору, в сільській бібліотеці с. Пагурці.

Воно пройшло у формі гуморини  “Свято веселих і кмітливих” за участі учнів школи та вчителів. Діти розповідали гуморески,   брали участь в конкурсах, які підготувала завідуюча бібліотеки с. Пагурці Юшко Галина Федорівна.

Цей захід подарував дітям та дорослим добрий, гарний настрій.

 

Народження дня сміху

За однією з версій свято зародився в Древньому Римі, де в середині лютого святкувався свято Дурних. Інші стверджують, що це свято зародилося ще в стародавній Індії, де 31 березня відзначали свято жартів, пишуть Риа Новости.

Є версія, що спочатку 1 квітня святкувалося в Індії та Стародавньому Римі як день весняного рівнодення. З нагоди весняного нового року влаштовували гуляння з жартами, витівками і веселими витівками. Так люди намагалися задобрити весняні капризи природи жартами і розіграшами.

За іншою версією День сміху пов'язаний з переходом на Григоріанський календар, запроваджений Папою Григорієм XIII в 1582 році.

У середні віки Новий рік відзначався в кінці березня - новорічний тиждень починався 25 березня, а закінчувалася якраз 1 квітня. У середині XVI століття король Карл IX реформував у Франції календар, перенесши Новий рік на 1 січня, але багато продовжували святкувати 1 квітня.

Людей, які підносили в цей день одне одному подарунки, називали квітневими дурнями. Також було прийнято розігрувати всіх. Звідси і пішов День сміху.

Відзначимо, що в Англії в цей день жартувати прийнято тільки в першій половині дня. Вважається, що той, хто порушить це правило, втратить удачу.

У Шотландії цей день називають Днем зозулі і відзначають протягом двох діб. Обдурений 1 квітня славиться "роззявою". Другий же день святкування має свою назву - День хвоста і особливу специфіку: всі жарти та розіграші цього дня присвячуються винятково частині людського тіла, розташованій нижче талії з боку спини.

У Німеччині 1 квітня вважається нещасливим днем. Німці вірять, що той, хто народився в цей день буде невезучим. У селах 1 квітня не працюють, не починають нових справ, не випускають худобу із стійл. Дорослі та діти обманюють один одного, посилаючи виконувати нездійсненні доручення.

У Португалії День сміху припадає на неділю і понеділок перед Великим постом. У цей день люди кидають один в одного борошном.

У Франції тих, хто вірить у жарти і глузування, називають "Квітневої рибою'' по аналогії з молодою квітневою рибою, яку дуже легко зловити. Одним з поширених жартів є приклеювання до спини людини паперової рибки.

В Індії свято називається Holi Festival і відзначається 31 березня. У цей день прийнято жартувати один над одним, мазати фарбами, кидатися спеціями, стрибати через вогнище і святкувати прихід весни.