Сергій Борзов: З 22 лютого учні 5-11 класів знову навчатимуться дистанційно – ситуація із захворюваністю на Вінниччині під контролем, але залишається серйозною

  • 312

 

Фото без опису

На Вінниччині за минулу добу коронавірус вперше виявлено у 514 осіб. Лише по м. Вінниця – 291 новий випадок захворювання. Зареєстровано дев`ять летальних випадків, усі – старші 60 років.

Як зауважує голова ОДА, ситуація під контролем, але залишається серйозною. 18 лютого Вінниччина вперше піднялась на такий пік захворюваності. 9 лютого вперше інфікованих було 47, наступного дня – вже 271…

Наразі, в рейтингу областей України за кількістю активних випадків захворюваності на Covid-19 на 100 тис. населення Вінницька область займає восьме місце.

Окрім того, Вінниччина друга в Україні за кількістю нових хворих.

«Саме на лютий аналітики МОЗу нам прогнозували пік захворювання. 48 дітей захворіли за останній день: Вінниця – 34, колишні Тиврівський – 5, Калинівський – 3, Муровано-Куриловецький – 2, Козятинський, Липовецький, Бершадський та Хмільницький райони – по 1. Усі діти лікуються амбулаторно. Тому вирішили, що з понеділка в усіх школах області учні 5-11 класів знову переходять на дистанційне навчання. 1-4 класи продовжують ходити в школу», – повідомив Сергій Борзов.

Щодо опорних лікарень, голова ОДА зазначив, що станом на сьогодні в області розгорнуто 2659 ковідних ліжок в 25 опорних лікарнях: «Вільні ліжка є – їх 1369 по області. Кисень, апаратура та ліки теж. Протягом останнього тижня – плюс 40 ліжок. Чекаємо ще 85 ліжок з киснем за рахунок двох субвенцій – області надійшов 51,6 млн. грн».

Киснем забезпечено 96,2 % ліжок. Загальна завантаженість ліжок складає 48,5%.

«На жаль, все частіше люди звертаються до медиків, коли вже хвороба запущена. З коронавірусом не можна терпіти і чекати, що стане легше. Зволікати нема часу», – наголосив Сергій Борзов.

За його словами, сьогодні на засіданні обласного оперативного штабу головна інфекціоністка в області Лариса Мороз розповіла про вчорашню госпіталізацію лікаря з обласної клінічної лікарні ім.М.І. Пирогова. Тиждень він лікувався вдома. Його ледь вмовили лягти в лікарню, чоловікові 55 років, а ситуація важка… За минулу добу захворіло 19 медиків.

Як зауважила Лариса Мороз, цукровий діабет та ожиріння – основні чинники, які призводять до важкого перебігу хвороби. Особливо, ожиріння у молодих – перша ознака вкрай важкого стану під час захворювання на коронавірус.

«Постковідний синдром. На жаль, вінничан з ним багато. Які основні скарги? Перш за все, ураження центральної нервової системи: від якихось депресивних станів - від плаксивості до порушення концентрації уваги. Деякі хворі скаржаться на те, що забувають навіть куди йдуть, забувають слова чи значення цих слів. На другому місці – це легенева система. На щастя, у нас не так багато людей, які потребують кисневої підтримки кілька місяців по тому. А от з боку серцево-судинної системи – інколи навіть через 4 місяці COVID-19 нагадує про себе», – повідомила головна інфекціоністка Вінниччини.

Як наголосив голова ОДА, це нова проблема — реабілітація пацієнтів із тяжкою та середньою формою коронавірусу. Такі пацієнти, а це, здебільшого, люди старшого віку, потребують тривалого і складного лікування і ще тривалішого періоду реабілітації в медичних установах під наглядом фахівців.

Озвучують вінницькі лікарі й іншу проблему: ковідних хворих починають лікувати у приватних клініках – стаціонарно і амбулаторно. Є випадки, коли сильні імуноглобулінні препарати капають на дому. Як наслідок – тяжкі хворі, яких потім непросто «витягати» в ковідних лікарнях.

«Та статистика говорить про те, що видужує однозначно більше, ніж захворіває. В оточенні кожного з нас – половина або й більше знайомих уже перехворіли. Дещо розслабились. Про маски та дезінфекцію забувати не маємо права. Будь ласка, дотримуйтесь дистанції! Мийте руки правильно і вчить цьому дітей! Чекаємо вакцинації», – резюмував керівник області.