Майстер - клас!

  • 439

Майстер - клас із писанкарства.

      5 квітня в приміщенні  сільського клубу  с. Пагурці  завідуюча Безносюк Галина Миколаївна  провела  майстер – клас з писанкарства з дорослими та  учнями школи. Дітям та дорослим  це було дуже цікаво: крашанки, крапанки, писанки. Дізналися історію великодніх яєць, спробували вивчити технологію їх виготовлення.  

     Для того, щоб намалювати писанку, достатньо мати писачок, фарби, яйце, віск, свічку та посуд, у якому будете розводити фарби. Важливим є наявність бджолиного воску, адже якщо писати парафіном зі свічки, то він погано пристає до шкарлупи і в процесі писання може полущитися і відпасти. Також під нього може затекти фарба. До слова, писанки пишуться на білих яйцях, бо люди інколи беруть темні. Це важливо, бо темне яйце не можна помалювати у світлі кольори.  

     Тепер можна буде вдома виготовити до святкового кошика власні фарбовані яйця. Всі учасники отримали незабутні враження.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

Цікава інформація про історію писанкарства в Україні:

Писанка (або писанка)яйце, прикрашений різноманітними символами, створеними за допомогою воску і фарби. Писанкарство це вид мистецтва, який поширений у багатьох країнах. За традицією писанку роблять до свята Великодня. Але вона вже втратила своє ритуальне значення і стала гарним сувеніром і просто прикладом мистецтва.

Фото без опису

      Виготовлення ритуальних яєць в українській культурі має дуже давнє походження. Найдавніші знайдені писанки є керамічними і датуються періодом Київської Русі. В історичних джерелах існують письмові згадки про розписування сирих яєць у пізніші періоди, однак, через недовговічність шкарлупи можемо робити висновки лише про особливості більш пізніх писанок.

      На теренах України традиція малювання писанок передавалась з покоління в покоління на протязі багатьох віків. Мати Лесі Українки у 1876 році навіть видала книжку «Український народний орнамент» в якій зокрема було подано чимало різних орнаментів та візерунків, які використовувались при малюванні писанок з самих давніх часів.

Фото без опису

     У кінці ХІХ – на початку ХХ ст. писанкарство було поширене по всій території України, однак із приходом радянської влади почало занепадати, адже писанка вважалася церковним атрибутом, неприпустимим у часи державної пропаганди атеїзму. У 1960–1970-х рр. відбулася активізація писанкарства у межах Західної України,  де розписані великодні яйця почали виготовляти на замовлення та продавати на ярмарках. Тоді ж масово поширилися дерев’яні сувенірні писанки, розфарбовані аквареллю та розраховані переважно на туристів.