Чим почалось? Чим закінчиться?

  • 493

25 жовтня 2020 року пройшли перші місцеві вибори майбутньої Уланівськоїї ОТГ.  Вибори відбулися, однак на виборчій дільниці №051240  у с.Морозівка,  60 виборців не змогли скористатися своїм правом обирати сілького голову та сільських депутатів, через нестачу бюлетенів. З них в день голосування 8 виборців звернулися до ДВК №051240 з заявами про порушення їхніх виборчих прав. Згідно виборчого кодексу Морозівська  ДВК №051240 мала право в зв’язку з неналежною організацією виборчого процесу на даній дільниці, прийняти рішення про визнання виборів такими, що не відбулися.  Але Морозівська  ДВК№051240  склала протокол підсумків голосування  на дільниці і подала його до Уланівської сільської територіальної виборчої комісії . По решті 36 виборчих  дільницях вибори відбулися без порушень, бюлетенів вистачило, а залишки були погашені дільничними  комісіями  відповідно до вимог Виборчого кодексу України.  Уланівська сільська територіальна виборча комісія на своєму безперервному засіданні, розглянула протоколи усіх 37 дільниць, в тому числі  ДВК№051240 с. Морозівка  та зачитала і розглянула  повідомлення (заяви)  8 виборців с. Морозівка.  Голова Уланівської сільської територіальної виборчої комісії   Цоколенко К.Б. повідомила про те, що сталася  технічна помилка,  в наслідок чого,  було не додруковано бюлетені в тому числі  на ДВК№051240 с. Морозівка.  Протокол прийнятий, ДВК№051240  здала виборчу документацію без зауважень і претензій,  тим самим визнавши, що вибори на дільниці відбулися.

rnrn

 Відповідно Уланівська сільська територіальна виборча комісія  провела підрахунок голосів по 37 дільницях  та встановила результати виборів 25 жовтня 2020 року, які  були 04.11.2020 року  зафіксовані у протоколі  та затверджені голосуванням членів комісії. Із 10 присутніх на засіданні  голосували: за – 9, проти -1, утримались – 0.  Загальна кількість членів Уланівської  сільської територіальної виборчої комісії  17 чол. В результаті чого, були винесені постанови, якими було визнано обраними 26 депутатів Уланівської сільської ради, а  сільським головою – Голубенка Сергія Івановича . Дана постанова була оприлюднена  відповідно до вимог Виборчого кодексу України  та надіслана до ЦВК.

rnrn

Однак, Крученюк О.В., який зайняв друге місце,   30.10. 2020 року   звернувся  з позовною заявою до Вінницького окружного адміністративного суду в якій просив:

rnrn

  1. rn
  2. Визнати бездіяльність Уланівської  сільської територіальної виборчої комісії щодо не забезпечення дільничних виборчих комісій виборчими бюлетенями  з виборів Уланівського сільського голови – протиправними та такими, які порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу.
  3. rn
  4. Визнати бездіяльність Уланівської  сільської територіальної виборчої комісії щодо не забезпечення розгляду скарг суб’єктів виборчого процесу – протиправними та такими, що порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу.
  5. rn
  6. Зобов’язати Уланівську сільську територіальну  виборчу комісію розглянути у відповідності до Виборчого кодексу України  скаргу суб’єкта виборчого процесу – Крученюка О.В.
  7. rn

rnrn

В якості третіх осіб до справи були залучені кандидати на посаду Уланівського сільського голови Загребельний О.Д., Гладкий П.А., Іщук П.І., Киричук. Р.В., Устименко В.П. підтримали позов Крученюка, крім Голубенка С.І., який в відзиві заперечував проти задоволення позовних вимог.

rnrn

Уланівською сільською територіальною виборчою комісією було надано відзив на даний позов,  в якому Уланівська сільська територіальна виборча  комісія   просила розглянути  заяву без  її участі  та заперечувала проти позовних вимог Крученюка О.В. Дану позовну заяву було розглянуто судом та відмовлено в задоволені позову. 

rnrn

Наступну позовну заяву Крученюк О.В. подав 02.11.2020 року до Вінницького окружного адміністративного суду з проханням:

rnrn

  1. rn
  2. Визнати протиправним, і таким, що порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу та скасувати рішення Уланівської  сільської територіальної виборчої комісії щодо підсумків голосування та результатів виборів  Уланівського сільського голови  від 25 жовтня 2020 року, оформленого протоколом  Уланівської  сільської територіальної виборчої комісії від 31 жовтня 2020 року.
  3. rn
  4. Зобов’язати Уланівську сільську територіальну  виборчу комісію  прийняти рішення про визнання виборів Уланівського сільського голови  від 25 жовтня  2020 року такими, що не відбулися, та призначити у зв’язку з цим повторні вибори.
  5. rn

rnrn

Однак, під час розгляду справи по суті, під час судового засідання, Крученюком О.В.  було заявлено клопотання,  про залишення даного позову без розгляду. Втретє звернувся Крученюк О.В. до суду 06.11.2020 року з позовом в якому просив:

rnrn

  1. rn
  2. Визнати протиправними і такими, що порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу  та скасувати рішення Уланівської сільської територіальної виборчої комісії  з виборів Уланівського сільського голови, оформлене  протоколом  Уланівської сільської територіальної виборчої комісії   про результати голосування  з виборів сільського голови в єдиному одномандатному виборчому  окрузі  та постановою Уланівської сільської територіальної виборчої комісії  «Про визнання Голубенка Сергія Івановича  обраним Уланівським сільським головою» № 70 від 4 листопада 2020 року.
  3. rn
  4. Зобов’язати Уланівську сільську територіальну  виборчу комісію  прийняти рішення про визнання виборів Уланівського сільського голови  від 25 жовтня  2020 року такими, що не відбулися, та призначити у зв’язку з цим повторні вибори.
  5. rn
  6. В якості трьох осіб до справи були залучені кандидати на посаду Уланівського сільського голови Загребельний О.Д.,  Іщук П.І………. , які крім Голубенка С.І. підтримали позовну заяву Крученюка О.В. проти Голубенка С.І., який подав відзив з запереченням проти задоволення позовних вимог.
  7. rn

rnrn

Уланівською сільською територіальною виборчою комісією  було надано відзив, в якому комісія заперечувала  проти задоволення позовних вимог.  Голубенком С.І. також було надано відзив  на позовну заяву, в якому вказано на безпідставність даних позовних вимог та просив суд відмовити в задоволенні позову. Однак, Вінницький окружний адміністративний суд,  не взяв до уваги ні пояснення Уланівської сільської територіальної виборчої комісії , ні кандидата на посаду сільського голови Голубенка С.І. та  виходячи з власних переконань виніс рішення, яким скасував постанову №70 від 04.11.2020 року «Про обрання Уланівського сільського голови» та зобов’язати Уланівську сільську територіальну  виборчу комісію  прийняти рішення про визнання виборів Уланівського сільського голови  від 25 жовтня  2020 року такими, що не відбулися, та призначити у зв’язку з цим повторні вибори.  А вже 09.11.2020 року до Вінницького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява від Вінницької обласної організації Політичної партії «За майбутнє» в якій вона просила:

rnrn

  1. rn
  2.  Визнати протиправною та скасувати постанову  Уланівської сільської територіальної виборчої комісії  від 04.11.2020 року  №71 «Про визнання  депутатів обраними у   єдиному багатомандатному виборчому  окрузі»
  3. rn
  4. Зобов’язати Уланівську сільську територіальну  виборчу комісію  прийняти рішення про визнання виборів  депутатів Уланівської сільської ради   від 25 жовтня  2020 року такими, що не відбулися, та призначити у зв’язку з цим повторні вибори.
  5. rn

rnrn

     Після чого,  відбулося засідання Уланівської сільської територіальної  виборчої комісії,  на якому було прийнято рішення,  про укладання  угоди з адвокатами на  надання правової допомоги для представлення інтересів Уланівської сільської територіальної виборчої комісії у судах.

rnrn

    Однак, Вінницький окружний адміністративний суд 11.11.2020 року не зважаючи на переконливі докази адвоката СТВК,  щодо не можливості і безпідставності  у задоволення даного позову, прийняв рішення про задоволення позовних вимог  Вінницької обласної організації політичної політичної  Партії  «За майбутнє»  в повному обсязі. В той же день відбулося засідання Вінницького сьомого апеляційного адміністративного  суду, в якому Уланівська СТВК хотіла оскаржити  незаконне рішення Вінницького окружного адміністративного суду. Але апеляційний суд  постановив апеляційну скаргу  Уланівської сільської територіальної  виборчої комісії залишити без задоволення, а рішення Вінницького окружного адміністративного суду без змін.

rnrn

       На виконання рішень Вінницького окружного адміністративного суду  18.11. 2020 року відбулося засідання Уланівської сільської територіальної  виборчої комісії, на яке було винесено питання, щодо виконання даних рішень судів. Із 9 присутніх членів комісії проголосували: за – 4, проти -1, утримались -4. Не зважаючи на результати  голосування,  голова Уланівської сільської територіальної  виборчої комісії Цоколенко К.Б.  оголосила рішення прийнятим і зачитала постанову №72 «Про визнання виборів такими, що не відбулися та призначення повторних виборів Уланівського сільського голови та депутатів Уланівської сільської ради».

rnrn

    Щодо винесення даної постанови Голубенком С.І. було подано позовну заявуВінницького окружного адміністр  в якій він просив  скасувати дану постанову, оскільки  рішення було прийнято  меншістю голосів членів комісії. 21.11.2020 року Вінницький окружний адміністративний суд вирішив відмовити в задоволенні позовної заяви Голубенку С.І.  та залишив в силі постанову №72  Уланівської сільської територіальної  виборчої комісії від 18.11.2020 року. Не погоджуючись з даним рішенням  Голубенком С.І. подана апеляційна скарга  до Вінницького сьомого апеляційного адміністративного суду з проханням скасувати рішення суду першої інстанції. 24.11.2020 року розглянувши апеляційну скаргу Вінницький  сьомий апеляційний адміністративний суд постановив апеляційну скаргу Голубенка С.І. задовольнити повністю, рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 21.11.2020 року  скасувати. Визнати протиправною та скасувати постанову Уланівської сільської територіальної  виборчої комісії від 18.11.2020 року № 72 «Про визнання виборів такими,   що не відбулися та призначення повторних виборів Уланівського сільського голови та депутатів Уланівської сільської ради».

rnrn

Однак, у випадку проведення повторних виборів Уланівського сільського голови та депутатів Уланівської сільської ради, фінансування виборчої компанії проводиться за кошти місцевих бюджетів, тобто бюджети 14 сільських рад, на території яких мають відбутися повторні вибори, а це понад 1 млн.100 тис грн. Причому, частина коштів має бути виділена з бюджету 2020 року, інша частина – закладена в бюджеті 2021 року, а чи є в громадах такі кошти?

rnrn

Враховуючи те, що ухвалені Вінницьким окружним адміністративним судом рішення відтерміновують створення Уланівської ОТГ, як мінімум, до весни 2021 року, у зв’язку з цим виникає ряд проблемних питань, які не врегульовані чинним законодавством України, оскільки, на сьогоднішній день, лише одна Уланівська громада не стане об’єднаною територіальною громадою по всій території України.

rnrn

В зв’язку з новою адміністративною реформою, до кінця 2020 року має бути ліквідовано відділ освіти Хмільницької РДА, відділ культури, фінансове управління  та інші структурні підрозділи, які мали бути створені  в Уланівській ОТГ, які, зрозуміло, вже створені не будуть. Це ставить під загрозу виплату заробітної плати працівникам даних організацій.  Крім того, це унеможливлює проведення тендерних закупівель газу, електроенергії, продуктів харчування, паливно-мастильних матеріалів на 2021 рік для14 шкіл,  які знаходяться на території майбутньої Уланівської ОТГ. А це означає, що з нового року школи не зможуть опалюватися, учні не зможуть харчуватися, автобуси не зможуть возити учнів, бо не буде пального, вчителі  та техперсонал  можуть залишитися без заробітних плат.

rnrn

Крім того,  аналогічна ситуація складається  і по Уланівській музичній школі, Уланівській пожежній частині, Уланівській ДЮСШ, та по сільських ФАПах.

rnrn

Через неможливість прийняття земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність не створеної Уланівської ОТГ, обласним Держгеокадастром продовжить розпоряджатися землями нашої ОТГ тобто продовжиться процес «деребану» майбутньої ОТГ.

rnrn

І це все стало наслідком недолугих рішеннь Вінницького окружного адміністративного суду за позовом кандидата на посаду Уланівського сільського голови Крученюка Олександра Васильовича та за позовом Вінницької обласної організації Політичної партії «За майбутнє».

rnrn

Якщо на рівні Верховної ради, Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів не буде найближчим часом це врегульовано наслідки будуть не передбачувані.

rnrn

 

rnrn

 

rnrn