ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ!

  • 556

«ЛІТО НА 12 БАЛІВ»

Фото без опису

Перший літній день розпочинається з чудового свята – Міжнародного дня захисту дітей, свята, яке нагадує доросли, що треба більше  піклуватися про дітей, уважніше ставитися до проблем маленької людини. Оскільки цей день співпадає з початком літніх канікул, то й хочеться створити особливу, радісну атмосферу для своїх маленьких користувачів. Завідуючою бібліотеки с. Пагурці підготувала  розважальну програму, головним і найцікавішим складовим  якої став конкурс малюнків на асфальті «Країна мрій».

Приємно, що діти отримали море задоволення і незабутніх вражень. Було багато радісних посмішок, протягом всього заходу панувала атмосфера гарного настрою. Таким і має бути свято.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

День захисту дітей: історія свята та коли відзначають

Фото без опису

Більшість з нас знають, що День захисту дітей щорічно відзначається 1 червня. Так вже вийшло, що в цей день у школярів починаються довгоочікувані літні канікули. Тому, у маленьких винуватців цього свята в два рази більше приводів для радості.
Взагалі дане дитяче свято створене в першу чергу для дорослих, адже його головна мета - розповісти всім людям про проблеми і труднощі, з якими стикаються маленькі і беззахисні мешканці нашої планети, і нагадати про те, як важливо захищати їх права.

До речі, правильніше називати свято Міжнародним днем ??захисту дітей, так як в даний час урочисті заходи 1 червня проходять більш ніж в 60 країнах. Причому у свята навіть є свій прапор - полотно зеленого кольору, на якому навколо символу, що позначає нашу планету, розташувалися п'ять різнокольорових схематичних чоловічків (червоний, синій, чорний, білий і жовтий). Всі разом вони символізують єдність і різноманітність людей, що живуть на Землі.

Історія

Офіційним роком народження даного свята вважається 1949-й. Саме в листопаді того року в Парижі відбулася спеціальна сесія Міжнародної демократичної федерації жінок, на якій і було прийнято рішення заснувати День захисту дітей. А відзначати свято почали вже з наступного року: в 1950-му заходи, приурочені до цього дня, пройшли в 51 державі світу.

Але чому ж в 1949 році виникла така необхідність - заснувати свято, присвячене дітям? Справа в тому, що після Другої світової війни становище неповнолітніх жителів планети було жахливим: багато хто з них втратили батьків і дах над головою, тому були змушені жити на вулиці, жебракувати або красти. Хтось із малюків помирав від голоду, хтось - від хвороб. І звичайно ж така ситуація не могла не привернути увагу небайдужих людей.

Але з чим же пов'язане те, що День захисту дітей вирішили відзначати 1 червня, а не в день установи свята? І у цього є своє пояснення - за деякими даними, саме 1 червня (правда, 1925 року) зародилася сама ідея свята, присвяченого підростаючому поколінню. Так вийшло, що в той день генконсул КНР в американському Сан-Франциско відшукав в місті сиріт, які приїхали в США з Піднебесної, і організував для них урочистості з нагоди національного китайського свята, що символізує собою початок літо, - Дуань-у цзе (Фестиваль човнів-драконів). Витівка дипломата з КНР дуже сподобалася світовій спільноті. Вважається, що ця подія і сприяла зародженню ідеї заснувати спеціальне свято для дітей.

Між часом 1 червня 1925 року відбулася і інша знакова подія. Поки генконсул КНР допомагав сиротам знайти віру в краще, в Женеві проходила перша міжнародна конференція, в ході якої обговорювалися проблеми дітей. Вважається, що цей факт також зіграв не останню роль при виборі дати святкування Дня захисту дітей.

Але повернемося в 50-і роки XX століття. Так, ідея створення Дня захисту дітей дуже сподобалася ООН. І до 1959 року ця всесвітня організація навіть склала Декларацію прав дитини, яка, правда, мала лише рекомендаційний характер. А в 1989-му вона представила перший міжнародноправовий документ про права дітей - Конвенцію про права дитини. До речі, Верховна Рада Радянського Союзу підписала цей документ 13 липня 1990 року, а через два місяці він уже вступив в силу.

Історія виникнення свята 

Це одне з найстаріших міжнародних свят. За деякими даними, ідея відзначати виникла 1 червня 1925 року. Цього дня генконсул КНР у Сан-Франциско відшукав у місті китайських дітей-сиріт і влаштував для них урочисті заходи з нагоди національного свята, що символізує початок літа – Дуань-у-Цзе (Фестиваль човнів-драконів). Такий задум дипломата не залишився непоміченим.

А за цікавим збігом обставин 1 червня 1925 року була ще одна знакова подія: у Женеві відбулася перша міжнародна конференція, під час якої тривало обговорення проблем дітей. Вважається, що саме ці дві події стали визначальними при виборі дати свята.

Водночас офіційним роком народження Міжнародного дня захисту дітей вважають не 1925-й, а 1949 рік. Саме тоді в Парижі відбулася спеціальна сесія Міжнародної демократичної федерації жінок, на якій і було вирішено заснувати дитяче свято. Таке рішення було обумовлене жахливим становищем дітей по всьому світуву післявоєнний період: багато неповнолітніх лишилися сиротами, без домівок, їжі, хворі. Це не могло залишитися поза увагою міжнародної спільноти.

Відзначати свято почали вже з наступного року: у 1950 році урочисті заходи відбулися в 51 країніУ 1959 році ООН ухвалила Декларацію прав дитини, якою закликала батьків, громадські організації та уряди визнавати права дітей та сприяти їхньому дотриманню. Щоправда, цей документ був, швидше, рекомендаційним. А вже у 1989 році організація представила перший міжнародний документ відповідного характеру – Конвенцію про права дитини.

День захисту дітей в Україні

У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, однак відзначати свято почала з 1998 року – після підписання 30 травня президентом Леонідом Кучмою указу "Про день захисту дітей".

Посередині нього розміщено знак Землі – уособлення спільного дому. Від нього відходять червона, жовта, синя, біла і чорна фігурки – символи різноманітності і терпимості.

Як відзначають Міжнародний день захисту дітей

Звісно, цього дня для дітей влаштовують різні розважальні заходи: конкурси з подарунками, концерти, виставки, вікторини. Однак це свято, скоріше, орієнтоване на дорослих, адже головна мета – розказати про проблеми і труднощі дітей у всьому світі, наголосити на важливості захисту їхніх прав.

1 червня в багатьох країнах світу (зокрема, США, Чехії, Литві, Білорусі) тривають акції проти абортів. Це можуть бути марші, мітинги, автопробіги, молебні тощо.

Початок літа, як початок життя, ідеально підходить для того, щоб знову і знову проявити любов до своєї дитини.

1 червня — це Міжнародний день дітей — найтепліший свято, яке тільки може бути. Початок літа, як початок життя, ідеально підходить для того, щоб знову і знову проявити любов до своєї дитини. В Україні та країнах колишнього Радянського Союзу це свято більше знають як Міжнародний день захисту дітей.

Історія цього свята почалася в 1925 році. Тоді учасники Всесвітньої конференції з питань добробуту дітей, що проходила в Женеві, вирішили заснувати свято, яке допоможе заявити на весь світ про проблеми та потреби найменших мешканців нашої планети. Вважається, що дата для свята була обрана завдяки китайським дітям-сиротам, які стали окрасою Фестивалю човнів-драконів, що проходив саме 1 червня. У цей день якраз була організована Женевська конференція, яка не залишила без уваги цю світлу подію.

Фото без описуЦе свято святкується з використанням власної символіки. На прапорі, створеному спеціально з цього приводу, зображені фігурки людей червоного, жовтого, синього, білого і чорного кольорів, які, розташовуючись на зеленому фоні, символізують зріст людини, терпимість та гармонію. У центрі цього зображення знаходиться символ Землі, тобто спільного дому усіх людей.