Правила

  • 458

НОВІ ПРАВИЛА ПРИЙОМУ МОЛОКА

      В Україні змінюються вимоги до молочної сировини, раніше їх планували запровадити з 1 січня 2018 року. Згідно стандарту  ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови» в Україні залишиться три сорти молока: екстра, вищий, перший. Наразі молоко, вироблене в господарствах населення, вважається другим сортом.

   При цьому, розуміючи реалії галузі та необхідність поступового переходу було  відтерміновано набуття чинності оновленого стандарту до 1 липня 2018 року, та передбачено запровадження перехідного періоду  на протязі  двох років.

Сортність молока залежить від забруднення молока (загального бактеріального обсіменіння, кількості соматичних клітин, наявності залишків ветпрепаратів та інших інгібіторів).

 

Підвищення якості молока від другого  сорту до першого не вимагає значних витрат. Йдеться про дотримання гігієни  людей  і самих тварин.

 

Корови мають бути здоровими та чистими:

  • Чиста та суха підстилка забезпечує чистоту вимені та дійок;
  • До початку доїння, якщо потрібно, забруднені частини чистіть щіткою та обмивайте теплою водою.

Людина яка проводить доїння повинна бути здоровою та чистою, а це означає:

  • Чистий одяг, покрите волосся, обрізані нігті;
  • Використання чистих рукавичок, в іншому випадку – миють з милом руки або дезінфікують їх.

Процес доїння корів має бути спокійним, без завдавання болю, з дотриманням тієї ж самої щоденної рутини.

Для доїння потрібно застосовувати чисті ємності, бажано доїльний апарат , які необхідно мити і дезінфікувати після кожного доїння.

 

   Перед доїнням

Якщо потрібно, обмийте вим’я теплою водою та обсушіть чистим рушничком (найкраще паперовим, альтернативним є тканинний).

Змінюйте воду у відрі для обмивання та використовуйте 1 рушник  одна корова.

Використовуйте засоби для обробки дійок перед доїнням.

Завжди здоюйте перші цівки молока з кожної чверті (4-5 цівок з кожної дійки) в чашку для здоювання (ніколи на підлогу ) та огляньте його на наявність невідповідностей ( зміна густини,  кольору, запаху).

Належна підготовка до доїння триває 40-60 секунд і стимулює хорошу віддачу молока.

 

  В процесі доїння

Руки дояра мають бути сухим – не ополіскуйте їх водою чи молоком.

Дійки мають бути сухими – не ополіскуйте їх водою чи молоком.

 

    Після доїння

Обробіть дійки відповідним дезінфікуючим засобом.

Найважливіше: якість молока неможливо покращити після його видоювання, але її можна зберегти. Одразу після доїння молоко має бути профільтроване (завжди використовуйте чистий фільтрувальний  матеріал ) та охолоджене до не вище 8ºС у разі, якщо воно збирається щодня. Якщо збір молока здійснюється не на щоденній основі, то температура охолодження має бути нижче 6ºС.

Чому важливо здоювати перші цівки молока?

Перші цівки молока містять найбільше бактерій та соматичних клітин.

Тому важливо їх здоювати в окремий посуд (не на руку чи підстилку).

Важливим є виявлення невідповідностей: білі пластівці та згустки, водянистість чи зміна кольору в більше ніж трьох цівках молока, зазвичай є індикаторами наявності клінічного маститу. Молоко з невідповідностями здоюється окремо і не може бути використане для споживання людьми!

Чому після доїння потрібно використовувати спеціальні  засоби для обробки дійок ?

Молоко, що залишається на дійках після доїння, є сприятливим середовищем для росту бактерій, їх проникненню у дійковий канал і, таким чином, спричинюючи мастити.

Дезінфікуючі засоби для обробки дійок забезпечують додатковий бар’єр для проникнення та росту бактерій.

Забезпечте наявність кормів після доїння, оскільки це стимулює корів залишатись стояти понад півгодини, дозволяючи висохнути нанесеному на дійки засобу, а дійкам повністю закритися.

Разом з тим  подовження  дії стандартів не розв’язує проблем . В бюджеті цього року передбачена висока сума на розвиток тваринництва – 4 млрд грн. (дотаці на молодняк, часткове відшкодування витрат на закупівлю установки індивідуального доїння, холодильну установку для зберігання і охолодження молока…).  Разом з тим для невеликих господарств добрим способом прийти до підвищення якості молока може стати кооперація. Адже тоді можна спільно закуповувати і використовувати обладнання, організовувати збут.

 

 

Тому, на протязі перехідного періоду потрібно поступово покращити  якість молока в господарствах населення, а це в свою чергу  забезпечить  збереження  прибутку.

 

 

 

Начальник Хмільницького районного управління                                               Грушко В.В.

ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області                    (підпис)