«На крок блище до Європи».

  • 444

День Європи в бібліотеці села Пагурці.

Фото без опису

     До Дня Європи завідуючою бібліотеки села Пагурці було проведено годину спілкування з учнями школи «На крок блище до Європи».

Фото без описуФото без описуФото без опису

Свято та його історія

   День Європи - це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах, свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу 9 травня, а також щорічно в Україні у третю суботу травня з 2003 року.

   В Європі також є свято з аналогічною назвою, яке відзначається 9 травня. Воно вважається Днем народження Європейського Союзу. Саме у цей день у 1950 році міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив із закликом до об’єднання післявоєнних європейських держав для їх розвитку та добробуту в майбутньому. Промова політика стала першим кроком на шляху до об’єднаної Європи. Європейський Союз затвердив 9 травня як День Європи на саміті в Мілані 1985 р., вирішивши увічнити день проголошення Декларації Шумана.

   З 1997-1998 рр. до святкування Дня Європи залучилися країни-кандидати на членство в ЄС. У цих країнах святкові заходи, які проходять у рамках Дня Європи, вже мають певне політичне забарвлення і спрямовані на формування громадської думки стосовно підтримки державної політики вступу до Європейського Союзу. Головною подією в рамках святкування Дня Європи у більшості країн є культурно-розважальна програма, яка в різних країнах має форму художнього шоу, гала-концерту або карнавалу і проходить на центральній вулиці (площі) столиці. Участь у концертних заходах беруть як місцеві художні колективи та актори, так і запрошені з країн-членів ЄС. Головними організаторами святкових заходів виступають делегації ЄК та інформаційні центри ЄС у країнах-кандидатах. Державні органи влади, громадські та неурядові організації надають сприяння у проведенні Дня Європи.

   Україна та День Європи

   Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи (цей день святкують також у країнах-кандидатах - Македонії, Туреччині, Хорватії).

   Щорічне відзначення згаданого заходу в нашій державі було започатковано «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України № 339/2003 від 19 квітня 2003 р.

   В Указі Президента зазначено, що враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію, Президент постановляє 3 пункти:

1. Установити в Україні День Європи, який відзначати щорічно у третю суботу травня.

2. Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським, районним державним адміністраціям забезпечити здійснення заходів щодо організації та проведення в Україні Дня Європи.

3. Державному комітету телебачення і радіомовлення України разом з Міністерством закордонних справ України забезпечити висвітлення у засобах масової інформації здійснення заходів, пов'язаних з організацією та проведенням в Україні Дня Європи.

   У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. В 1887 р. в Закарпатті в Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси був встановлений двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.

   Дні Європи в України - це прекрасна можливість дізнатися найцікавіше про Європейський Союз та його відносини з Україною, познайомитися з культурою європейських країн, зустрітися з цікавими людьми, обговорити питання сьогодення та отримати по-справжньому незабутні враження.

   День Європи є ще однією нагодою для українців нагадати іншим і підтвердити, що українці – європейська нація. За час, що минув від першого Дня Європи в Україні, це свято стало настільки популярним у країні, що його без перебільшення можна назвати частиною сучасного формування національної самобутності українців.

   Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є:

• формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;

• ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;

• популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді;

• залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.